100+ Uttarakhand GK Questions And Answers

By | April 30, 2022


Welcome to jobs.webblogging.in, in This Post We will Discus about ‘100+Uttarakhand GK Questions And Answers‘ You’ll find Uttarakhand GK Questions and Answers that will help you to sit for Competitive Exams like UKSSSC, UKPSC, UPSC State Exams, and also for boosting your Knowledge. So Start learn each of these highly Important Questions of Uttarakhand GK for upcoming competitive examinations 2022 and increase your GK Level in this year.

100+Uttarakhand GK Questions And Answers

Etymology

1.Which language is the Word “Uttarakhand” derived from?

Answer: Sanskrit

2.What is the meaning of the Word “Uttarakhand”?

Answer: Uttara (उत्तर) means ‘North’ and Khaṇḍa (खण्ड) means ‘Land’, So Uttarakhand means Northern Land.

3.What was Uttarakhand formerly known as?

Answer: Uttaranchal

4. Which Political Party gave the name “Uttaranchal”?

Answer: Bharatiya Janata Party

5. Which President signed the bill passed by Parliament for renaming Uttaranchal to Uttarakhand?

Answer: A. P. J. Abdul Kalam

History Of Uttarakhand

1.When was Uttaranchal carved out of Uttar Pradesh?
Answer: November 9, 2000

2. When was Uttaranchal renamed Uttarakhand?
Answer: 1 January 2007

3. Which is the 27th State of India?
Answer: Uttarakhand

4. During which period did the Uttarakhand Region was consolidated under the Garhwal Kingdom in the West and the Kumaon Kingdom in the East?
Answer: Medieval Period

5. When did the Rampur Tiraha firing case take place?
Answer: 1994

6. What is the Literal meaning of Devbhumi?
Answer: The Land of the Gods

7. Which College was renamed as IIT Roorkee?
Answer: Thomason College of Civil Engineering

8. Which Political Party used the term “Uttaranchal” when they led the Central and Uttar Pradesh State Government?
Answer: Bharatiya Janata Party (BJP)

9. When was the Uttar Pradesh Reorganisation Act Signed?
Answer: 1 August 2000

10. Which President signed the Uttar Pradesh Reorganisation Act for a separate state of Uttaranchal from Uttar Pradesh?
Answer: Kocheril Raman Narayanan

11. What is the Color of the flag of the Kingdom of Kumaon?
Answer:
 Red and White

12. What is the Color of the flag of the Kingdom of Garhwal?
Answer:
 Green and White

13. When did the devastating “Himalayan Tsunami” occur in Uttarakhand?
Answer: June 2013

14. When did the Chipko Movement take place in Uttarakhand?
Answer: 1970s

15. Why did the English Rock Band “The Beatles” travel to Rishikesh in 1968?
Answer: Transcendental Meditation

Related: List Of Nickname Of Indian Cities 2022

Geography Of Uttarakhand

What is the Area rank of Uttarakhand?
Answer: 19th

2. What is the Total Area of Uttarakhand?
Answer: 53,483 km2

3. Which Country is comparable with the size of Uttarakhand?
Answer: Bosnia and Herzegovina (51,129 km2)

4. What is the Summer Capital of Uttarakhand?
Answer: Gairsain

5. What is the Winter Capital of Uttarakhand?
Answer: Dehradun

6. Which Country is east of Uttarakhand?
Answer: Nepal

7. Where is the Indian Military Academy situated?
Answer: Dehradun

8. Which Place in Uttarakhand is also known as Small Kashmir?
Answer: Pithoragarh

9. Where is Tiffin Top located in Uttarakhand?
Answer: Nainital

10. Which is the Highest Mountain in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi (7,816 m)

11. Where is the Judicial Capital of Uttarakhand?
Answer: Nainital

12. Which is the oldest National Park in India?
Answer: Corbett National Park

13. Which is the UNESCO World Heritage Site in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks

14. Which is the Lowest Land Point in Uttarakhand?
Answer: Sharda Sagar Reservoir

15. Which Country does Uttarakhand share its border?
Answer: China and Nepal

16. How many Wildlife Sanctuaries are in Uttarakhand?
Answer: 7 (Seven)

17. Which place is known as the Yoga Capital of the World?
Answer: Rishikesh

18. Which is the Largest Glacier in Uttarakhand?
Answer: Gangotri Glacier

19. Where does the Pindar River Join the Alaknanda River?
Answer: Karnaprayag

20. Name the Biosphere Reserve of Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi Biosphere Reserve

Related: List of Folk Dances of Different States in india

Government And Politics

Which Type of Legislature does Uttarakhand have?
Answer: Unicameral

2. When was Uttarakhand’s Legislative Assembly Founded?
Answer: 14 February 2002

3. How many seats are in Uttarakhand Vidhan Sabha?
Answer: 70

4. When was the last election held in Uttarakhand?
Answer: 15 February 2017

5. Which party won the first Interim Assembly of Uttarakhand?
Answer: Bharatiya Janata Party

6. Which party won the 3rd Assembly of Uttarkhand?
Answer: Indian National Congress

7. How many Rajya Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 3 Seats

8. How many Lok Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 5 Seats

9. How many MLAs are in Uttarakhand Legislative Assembly?
Answer: 70 members

10. Which are the only Two Political Parties that have dominated Politics in Uttarakhand?
Answer: Indian National Congress and Bharatiya Janata Party

Related: 100+ GK Questions And Answers On Indian Railways For Exam

Chief Ministers And Governors

1. How many Chief Ministers have served Uttarakhand since its formation on 9 November 2000 till 2022?
Answer: 10 (Ten)

2. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Nityanand Swami

3. When was the first President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 27 March 2016 – 21 April 2016 (25 days)

4. How many Total Days was President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 44 Days

5. How many times did Harish Rawat serve as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: 3 Times

6. Who was the First Governor of Uttarakhand?
Answer: Surjit Singh Barnala

7. Who was elected as the Governor of Uttarakhand on 26 August 2018?
Answer: Baby Rani Maurya

8. Who is the 5th Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Ramesh Pokhriyal

9. Which Political Party did Narayan Datt Tiwari belong to?
Answer: Indian National Congress

10. Who was elected as the Chief Minister of Uttarakhand on 18 March 2017?
Answer: Trivendra Singh Rawat

11. When was the second President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 22 April 2016 – 11 May 2016 (19 days)

12. Who is the 6th Governor of Uttarakhand?
Answer: Krishan Kant Paul

13. Who is the One Day Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Harish Rawat (21 April 2016 – 22 April 2016)

14. From which Constituency is Trivendra Singh Rawat elected?
Answer: Doiwala

15. Who is the first Woman Governor of Uttarakhand?
Answer: Margaret Alva

16. Who is the 9th Chief Minister of Uttarkhand?
Answer:
 Tirath Singh Rawat

17. Which Chief Minister of Uttarakhand was elected on 4th July 2021?
Answer:
 Pushkar Singh Dhami

18. Which Chief Minister of Uttarakhand served the office for one day?
Answer:
 Harish Rawat (21 April 2016-22 April 2016)

19. Who is the present Governor of Uttarakhand as of 2022?
Answer:
 Gurmit Singh (Since 15 September)

20. When did CM Pushkar Singh Dhami take oath for his second term as Chief Minister of Uttarakhand?
Answer:
 23 March 2022

21. In which Assembly election Pushkar Singh Dhami was re-elected as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer:
 5th Assembly

Divisions, Districts, And Subdivisions

1. How many Divisions are in Uttarakhand?
Answer: Two

2. Which are the Two Divisions of Uttarakhand?
Answer: Garhwal and Kumaon

3. How many Districts are in Uttarakhand?
Answer: 13 (Thirteen)

4. Which is the largest District of Uttarakhand?
Answer: Chamoli (8,030km2)

5. How many Districts are in Garhwal Division?
Answer: 7 (Seven)

6. In which District does the Confluence of Alaknanda and Mandakini River take place?
Answer: Rudraprayag District

7. Which District is Rajaji National Park located in?
Answer: Haridwar, Dehradun, and Pauri Garhwal

8. Haridwar District falls in which Division?
Answer: Garhwal

9. Bageshwar District falls in which Division?
Answer: Kumaon

10. Which Districts of Uttarakhand Borders Nepal?
Answer: Pithoragarh, Champawat, and Udham Singh Nagar

11. How many new districts were declared by then Chief Minister Ramesh Pokhriyal on 15 August 2011 that is yet to be officially formed?
Answer: Four (Didihat, Kotdwar, Ranikhet, and Yamunotri)

12. Which is the most Populous District of Uttarakhand?
Answer: Haridwar

13. Which district of Uttarakhand has the highest literacy rate?
Answer: Dehradun

14. Where is the Headquarters of the Chamoli District?
Answer: Gopeshwar

15. Which is the Smallest District of Uttarakhand?
Answer: Champawat (1,781 km2)

Related: List of Chief Ministers of Karnataka & Their Tenure Periods (1947-2021)

Demography Of Uttarakhand

1. What is the name of the Native people of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhandi

2. According to the 2011 Census of India, Which Gender is more in number in Uttarakhand?
Answer: Males

3. What is the percentage of the population living in rural areas?
Answer: 69.77%

4. What is the Rank of Uttarakhand as the most populous state of India?
Answer: 21st

5. What is the Density of Uttarakhand?
Answer: 189/km2

6. How many males were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 5,137,773

7. How many females were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 4,948,519

8. What is the GDP Per capita of 2018–19 in Uttarakhand?
Answer: ₹198,738

9. What is the Gender Ratio of Uttarakhand in 2011?
Answer: 963 Females per 1000 Males

10. What is the Crude Birth Rate in Uttarakhand?
Answer: 18.6

Economy Of Uttarakhand

1. How was the Gross State Domestic Product (GSDP) from FY2005 to FY2012?
Answer: Doubled

2. How was the Per Capita Income in Uttarakhand in FY 2018–19?
Answer: Higher than the National Average

3. Which is the most significant sector of the Economy of Uttarakhand?
Answer: Agriculture

4. What is the main Cash Crop of Uttarakhand?
Answer: Sugarcane

5. What is the Rank of Uttarakhand as the fastest-growing state in India?
Answer: Second

Related: List of players who have played slowest innings in Test Cricket 2021

Symbols Of Uttarakhand

1. What is the Emblem Of Uttarakhand?
Answer: Diamond Shield

2. What is the Motto Of Uttarakhand?
Answer: Satyameva Jayate (“Truth Alone Triumphs”)

3. What is the Anthem Of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhand Devabhumi Matribhumi

4. When is Uttarakhand Day Celebrated?
Answer: 9 November 2000

5. What is the Official Language of Uttarakhand?
Answer: Hindi

6. Which is the State Mammal of Uttarakhand?
Answer: Alpine Musk Deer

7. Which is the State Bird of Uttarakhand?
Answer: Himalayan Monal

8. Which is the State Butterfly of Uttarakhand?
Answer: West Himalayan Common Peacock

9. What is the State Flower of Uttarakhand?
Answer: Brahma Kamal

10. What is the State Sport of Uttarakhand?
Answer: Football

11. What is the meaning of Devabhumi Matribhumi?
Answer: Land of the Gods, O Motherland

Read More

  • List of Famous Festivals In India for All Competitive Exams
  • List of players who have played slowest innings in Test Cricket 2021
  • List of Chief Ministers of Karnataka & Their Tenure Periods (1947-2021)
  • Russia Vs The United States of America (US): Comparison In Military Power
  • List of Folk Dances of Different States in india

Conclusion

We think that this post helped you in finding the information about latest recruitment, If you liked this article, then please share to social networking site. You can also find us on Facebook.

Still, you have any doubt in your mind just comment below, we will definitely help you. If you think that “any improvement need in our blog” then suggest to us.

The post 100+ Uttarakhand GK Questions And Answers appeared first on jobs.webblogging.in.



Leave a Reply

Your email address will not be published.